Lamine Parke, ham maddesinin tamamı doğal ahşap olan, 2 veya 3 katmanın birbirine yapıştırılması ve en üst katmanında nitelikli ağacın kullanılması sureti ile imal edilen, uzun ömürlü ve dekoratif bir zemin kaplama ürünüdür. Lamine parkeler sıklıkla laminat parke ile karıştırılsa da desen kağıdının sıcak pres yöntemi ile basılıp sertleştirilip daha sonra farklı yapıştırıcı çeşitleri ile sıkıştırılmış ağaç tozundan üretilen levhalara yapıştırılması yöntemi ile üretilen laminat parkelerin aksine lamine parkeler her bir katmanı iklimlendirme ve kurutma işlemlerine tabi tutulmuş doğal ağaç kaplamaların bir araya getirilmesi ile üretilmektedir. 2 Katmanlı lamine parkelerin alt katmanı genellikle suya dayanıklı kontraplak, üst katmanı ise daha sert ve değerli ağaçtan imal edilmekteyken 3 katmanlı lamine parkeler alt ve orta katmanı köknar vb. yarı değerli yumuşak ağaç, üst katmanı ise daha sert ve nitelikli ağaçlardan imal edilmektedir.
Neden Lamine Parke?
Lamine parkede gerçek ağacın sıcaklığını hissedebilirsiniz. Ortama doğal bir hava verir. Farklı renk ve seçeneklerinden ötürü dekorasyonun vazgeçilmez parçasıdır. Sistre ve cila yapılabilir. İyi bir bakımla uzun ömürlüdür. Akustik açıdan çok iyidir. Eski tip masif parkelere göre montajı daha kolaydır ve hızlı döşenir. Yerden ısıtmalı zeminler için uygundur. Döşeme işlemi bitince, hemen eşyalarınızı yerleştirip oturmanıza olanak sağlar. İlk döşeme sonrası sistre ve cila gerektirmez ama masif parkeler gibi defalarca sistre edilebilir. Lamine parkeler paketlerinden cilası bitmiş ve kullanıma hazır olarak çıkar. Yüksek frekanslı seslerin yutulmasını sağlayarak akustik olarak da konforlu bir ortam sağlar. Doğada giderek azalan değerli ağaçlar sadece en üstte kullanıldığı için çevre dostudur. Lamine parkeler mikrop ve bakteri barındırmaz ve elektrostatik ortam oluşturmaz.
Lamine Parke seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Mekanın bütünlüğünü sağlayan ve dekoratif bir parçası olan parkeler, evin içerisinde tamamlanmışlık hissi ve sıcak bir ortam yaratır. Bu nedenle, parkelerin uzun süre kullanılması açısından seçilen malzeme, renk, ebatlar ve ağaç çeşitleri gibi detaylar önem arz eder.
Peki son zamanlarda hemen her yaşam alanında sıkça kullanılmaya başlayan, yaşam alanlarını daha sağlıklı ve daha hijyenik hale getiren lamine parke nasıl döşenir? Lamine parke döşemesi yaparken dikkat edilmesi gereken temel hususlar nelerdir? Merak edenler için işte detaylar…
Lamine Parke Nasıl Döşenir?
Parkeler yüzer veya yapıştırma sistem olarak 2 şekilde döşenir. Yüzer sistemde parkeler birbirlerine yapıştırılır veya kliklenir. Yapıştırma sistemde ayrıca yere tutkal ile yapıştırılır. Esnekliği hissetmeme ve akustik açıdan yapıştırma daha başarılıdır.
Lamine Parke Döşemesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
- Parkeler döşenmeden önce kaba beton zemini düzeltmek amacıyla uygulanan şapın durumuna bakmak gerekir. Kısaca şapın düzgün atılmış olması gerekmektedir. Girintili çıkıntılı, çukurlu, kalitesiz şap ile yapılmış ana zemin parke için de sorun olacaktır. Parke döşenecek zemin seviyesi her noktada aynı olmalı, çukur ve engebeler düzeltilmelidir. Bu durum parkenin düz bir görünüm yaratmasını sağlayacaktır.
- Parke döşemesi yapılmadan önce, binanın tüm su tesisatı kontrol edilmeli, herhangi bir sızıntı durumda parkelerin zarar görmemesi için önceden önlem alınmalıdır.
- Parke altı şiltesi parkenin seneler boyu kullanılması, izolasyon ve akustik açıdan önemlidir. Mekan içindeki ve alt kata giden ayak sesini azaltma, basınca karşı direnç sağlama, şap hatalarını kapama, nemden koruma, ısı izolasyonu gibi görevleri vardır.
- Parkelerin birleşim yerleri, cilası, katmanları birbirine bağlayan tutkalı, renk uyumu çok önemlidir. Parkeler arası milim fark olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde tırnak yapma gibi sorunlarla karşılaşılır.
- Duvar diplerinde 1 ile 2 cm civarı boşluk bırakılır. Bunun sebebi de laminelerin doğal yaşayan ağaç olmaları sebebiyle çalışabilecek olmasıdır. Bu boşluklar süpürgelik ile kapatılır.
- Genelde uzun kenara paralel ve ışığa dik olarak döşenir. Evin mimarisine göre değişebilir.
- Yerden ısıtma olan mekanlarda parke seçimi de önemlidir. Sıcak soğuk farkına dayanıklı, genleşmelerde zarar görmeyen, ısıyı çabucak ileten ürün olmalıdır.
Lamine Parke Bakımı
Lamine parkelerin bakımı da çok önemlidir. Öncelikle kuru bir bez ile üzerindeki tozlar ve lekeler giderilmelidir. Rutubet ve sudan korunmalıdır. Topuklu ayakkabılar ile üzerinde gezilmemelidir. Mobilya altlarında keçe gibi ürünler kullanılmalı; ağır malzemeler çekiştirilmemelidir. Üzerine su gelmişse hemen alınmalıdır. Amonyak içeren solvent temizleyiciler kullanılmamalıdır. Sadece doğal içerikli ahşap temizleyici ürünler ya da sıvı arap sabunu kullanılmalıdır. Odada nem oranı %30-60 arası olmalıdır.